PIJN AAN DE HEUP
Had Jakob ook last van het piriformis syndroom?
Wat een heroïsche strijd was dat in Pniël! Mike Tyson en Mohammed Ali verbleken er bij. In het holst van de nacht worstelde twee mannen tot het ochtendgloren. Het gevecht (Gen. 32:24-32) resulteerde voor Jakob in een nieuwe naam en een pijnlijke ontwrichte heup. Blessurevrij lopen … je gaat het pas echt waarderen als je in de lappenmand ligt. Leer van Jakob hoe een lichamelijke beperking je kan helpen om te groeien in geloof.
Heuppijn door overbelasting
Ooit gehoord van het piriformis syndroom? Het is een moeilijke medische term voor een pijnlijke heupspier die loopt van de binnenkant van je bekken naar de achterkant van het heupgewricht. Dankzij deze piriformis-spier kan je je been naar buiten draaien. Als je piriformis-spier verhardt of opzwelt, drukt ze op je ischias-zenuw. En dat zorgt voor een zeurende pijn in je bil, die je belemmert bij het lopen.
Jakob’s heuppijn werd veroorzaakt door een tik op zijn heup. Maar de meest voorkomende oorzaken van heuppijn bij hardlopers zijn:
- Veel en langdurig zitten (op het werk);
- Overbelasting door intensief hardlopen
- Een anatomische afwijking, zoals bijvoorbeeld een instabiel bekken na een bevalling.
Er was in Pniël geen kinésist te bespeuren. Baruch Hashem is het nu anders. Met speciale oefeningen rekt je kinesitherapeut je piriformis-spier op zodat deze de ischias-zenuw minder belemmert. Blijf vooral bewegen. Zwemmen, fietsen en crosstrainen zijn een goed alternatief voor je looptraining. Maar er is meer.
“En de zon ging over Jakob op, toen hij door Pniël gegaan was; hij ging echter mank aan zijn heup.” Gen 32:31
Pijnlijk noodzakelijk
Deze worsteling is Jakob (of zeg ik beter Israel) altijd bijgebleven. Het was sinds zijn droom in Bethel (Gen 28:10-22) de tweede maal dat hij de nabijheid van Elohim zo sterk ervoer. Voortaan zou hij bij elke stap pijnlijk herinnerd worden aan het moment dat hij “God gezien heeft van aangezicht tot aangezicht, en zijn leven werd gered”. De timing voor zijn blessure kon niet slechter vallen. Met een bang hart mankte hij verder naar zijn broer Esau die hij bedrogen had.
Of was Gods timing juist perfect? Jakob moest leren afhankelijk te zijn van God. Het geloof in eigen kracht moest bij Jakob plaats maken voor het staan op Gods belofte. De Here beperkte hem lichamelijk zodat hij geestelijk zou groeien in geloof. Daarom eten de Israëlieten tot op deze dag de heupspier niet.
Jakobs ontwrichte heup speelde zelfs op zijn sterfbed een belangrijke rol. In Gen 47:29 lees je dat Jozef zijn hand onder Jakobs heup legde om de belofte kracht bij te zetten dat hij zijn vader niet in Egypte zou begraven, maar bij zijn voorvaderen.
Als je niet meer lopen kan
Elke fervente hardloper kan het beamen: het is rot als je door een blessure geen kilometers kan malen. Als je aan de zijlijn moet toekijken hoe anderen volop genieten van een marathon of een trail. Je goede humeur zakt onder nul. Soms heel ver onder nul…
Laat dan Rom 8 vers 28 een troost zijn: “En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede“. De Here gebruikt alle situaties om je dicht bij Hem te houden. Ook onaangename gebeurtenissen zoals een loopblessure. Denk dus bij je volgende kwaaltje maar aan Jakob.
Veel loopplezier.